Receptas, kurį praeitą mėnesį siunčiau į pragaro virtuvės desertų konkursą.

Su nostalgija prisimenu.. Karšta vasaros diena, žalia žolė, mėlynas mėlynas dangus ir šalti, gaivūs ledai. Palaima.
Dabar, kai vasara jau baigias, dedu šį receptą čia ir šypsaus: kai kurios akimirkos būna tiesiog tobulos. Kai kurios dienos būna tobulos. Kokios ir buvo šios vasaros dienos.

Taigi, naudosim:

  • 180 g cukraus,
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus,
  • 250 ml pieno,
  • 6 kiaušinių tryniai,
  • 500 ml grietinėlės,
  • pagardus (tai gali būti tas, ką labiausiai mėgstat. Aš naudojau tai, kas buvo po ranka: Fortūnos saldainiai, zefyrai, serbentai..).

Gaminsim taip:

Pieną, cukrų, vanilinį cukrų supilam į puodą ir užverdam. Kol verda, darbuojamės toliau: atskiriam kiaušinių trynius ir baltymus. Naudosim tik trynius, tuo tarpu baltymus bus galima sėkmingai panaudoti išsikepant morengiukus (ką vėliau padariau). Taigi, tryniai išplakami ir plakant toliau pilamas pienas. Visą masę supilam atgal į puodą ir verdam esant silpnai ugniai, kol susidaro skystos grietinės masė. Na, o vėliau įmaišom grietinėlę ir paliekam šiek tiek atvėsti.

Kai tai atsitinka, dedam pagardus. Aš dėjau pasmulkintus “Fortūnos” saldainius, zefyrus ir serbentus. Viskas. Supilam visą šitą gėrį į kokį indą (naudojau paprastą plastmasinį) ir dedam į šaldiklį.

Ledus gaminau vakare, kitos dienos popietę jau galėjau mėgautis šiuo šaltu ir gaiviu ledų desertu. Manyčiau, juos sėkmingai galima naudoti tiek prie pyrago, tiek vienus. Smagu ir tai, kad priedai gali būti tokie, kokių tik širdis geidžia.

Darbo gal ir atrodo daug, bet tikrai verta. Skanaus!