Ir pagaliau pagaliau atėjo eilė pirmam ne saldžiam patiekalui. Jau kuris laikas mano virtuvėj nerasi kitokios mėsos nei paukštiena. Na, su retom išimtim. Paprasta: vištiena – man skaniausia. Todėl dažniausiai susigundau paruošti šį bei tą būtent iš jos, o dar dažniau iš filė.

Paskutinis, bet ne pirmąkart [ir, tikiu, ne paskutinį] gamintas variantas – vėrinukai. Taip, kepimo sezonas jau kaip ir uždarytas, bet ačiū tam, kas išrado orkaitę :) Žinoma, tai anaiptol ne kepimas gamtoje [kas yra nepaprastai smagu], bet vis šis bei tas.
Marinavau mėsytę dviem marinatais. Vienas – seniai išbandytas ir patvirtintas – su raudonu vynu, kitas – eksperimentas su imbieru. Kas mėgsta bent šiek tiek neįprastai, patiks ir pastarasis.

Taigi,

VIŠTIENOS VĖRINUKAI [su daržovėmis]

Naudojau:
~800g vištienos filė
kelis pievagrybius
baklažaną
nedidelę cukiniją
citrinos sultis [gal 2 šaukštai]
svogūną

dar reikės medinių iešmelių

vyno marinatui:
gerą stiklinę raudono [nesaldaus] vyno [bent jau maniškis buvo naminis, todėl tikrai rūgštus]
pipirų
druskos [nepersistengiant]
žiupsnį uoginės paprikos [galima nedėt]

marinatui su imbieru:
100ml sojos padažo

50ml pusiau sauso [arba sauso, na, svarbu ne saldaus] balto vyno

50ml balto acto [naudojau obuolių]
50ml alyvų aliejaus

susmulkintų česnako skiltelių
[pagal skonį], dėjau gal keturias
gabaliukas nuluptos ir sutarkuotos imbiero šaknies. Maniškis buvo gal nykščio dydžio.

Vėrinukus kepiau su daržovėmis. Naudoti galima bet kurias mėgiamas, aš naudojau nedidelę cukiniją, svogūną, kelis pievagrybius ir baklažaną. Tiesiog tai, kas buvo namie :)

O gaminta buvo taip:
Kadangi marinatai buvo du, taigi, mėsytę padalinau į dvi dalis, nuploviau, supjausčiau norimo dydžio gabaliukais ir sudėjau į du indus. Vėliau iš minėtų produktų ruošiau du marinatus. Užpyliau ant mėsytės ir palikau šaldytuve marinuotis beveik parai. Manau, užtektų ir valandos, bet pagal galimybes, šikart marinavosi ilgiau. Skonis, tikiu, nenukentėjo :) Svogūnus [vos nepamiršau], dėjau į indą su vištyte, kuriame buvo vyno marinatas.

Atėjus laikus kepti, pasiimam medinius iešmelius, juos pamirkom šaltam vandenį kokias 20min [to reikia, kad vėliau mėsytė lengviau nusiimtų]. Pasiruošiam daržoves. Maniškės, kaip minėjau, buvo tokios:

pievagrybiai, kuriuos apšlaksčiau citrinų sultimis

baklažanai, kuriuos, pabijojus kartumo, vis tik apipyliau druskyte ir palikau, kol išbėgo skystis.


ir cukinijos

Ant iešmelių pakaitom vėriau vištienos gabalėlius, baklažanus, cukinijas, pievagrybius, svogūnėlius.

Orkaitę įkaitinau iki 190°C, skardą apklojau foliją, ant skardos dėjau groteles, o ant grotelių – vėrinukus. Kepiau apie 30min. Manau, buvo galima kepti ir trumpiau, bet turiu fobiją – labai bijau, kad nebus iškepę iki galo, todėl dažnai darau klaidą ir perkepu.. Ką gi, šįkart, regis, pavyko puikiai. Mėsytė buvo skani. Vienas marinatas suteikė mėsytei kiek rūgštaus ir aštraus skonio, kitas – sūraus ir.. imbierinio :)
O ir daržovės, kurių maniškiuose vėrinukuose buvo daug, manau, buvo tai, ko reikėjo.
Patiekiau, kaip turbūt įprasta, su ryžiais.

Ką gi, tai buvo duoklė šašlykų kepimo sezono uždarymui.

Skanaus!