Grybų sezonas. Ta proga rūtuliuko virtuvėj kvepėjo grybais. Prisipažinsiu – nekokia iš manęs grybautoja. “Grybai slepias nuo manęs”, sakydavau. O gal aš nuo jų. Kaip bebūtų, šį rudenį iš močiutės kaimo grįžau ne tuščiom. Miške pavyko rasti daug gražių grybukų, o močiutė nepagailėjo kitų rudeninių gėrybių. Smagu. Pirmąkart viriausi tokią sriubytę iš pievagrybių. Radus šį receptą, jau pradėjau svajoti apie rudenį ir šviežius grybų karalius – baravykus.

Pagaliau tai buvo įgyvendinta. Jaukus sekmadienio vakaras su kvapnia, gardžia grybų sriubyte. Juk būtent pertrintos sriubos – mano mėgstamiausios. O jei jos su priedais.. Niam :) Taigi, jei norit, kad ir jūsų namuose pakviptų grybais, reikės:

Keletos baravykų [aišku, galima naudoti ir kitokius grybukus..], susidaro apie 300-400g
Vidutinio dydžio svogūno

Poros česnako skiltelių vyno ~100ml [galima nedėti]
litro sultinio [naudojau iš kubelių. Kostiljos – man skaniausias]

lauro lapelio
pipirų, druskos
sviesto apkepimui [apie šaukštelį]

+mėlyno pelėsinio sūrio, skrebučių

Gaminimo procesas:
Iš pradžių galima pasigaminti sultinį. Paprastai, užvirus vandenį ir ištirpinus jame sultinio kubelius. Naudojau 2 kubelius litrui vandens. Puode, kuriame virsiu sriubą, ištirpdžiau ir įkaitinau sviestą, jame kelias minutes apkepiau svogūnus ir česnakus. Vėliau dėjau supjaustytus grybukus. Kepiau dar kelias minutes. Vėliau pyliau vyną, nugarinau jį. Po to atėjo sultinio eilė. Supyliau jį, įmečiau lauro lapelį ir viriau 20min. Išvirusią sriubytę susmulkinu blenderiu [nepamirštam išimti lauro lapo. Kartą buvau pamiršus, teko “džiaugtis” pastarojo gabaliukais kiekvienam sriubos šaukšte..]. Sriubytę pateikiau su pelėsinio sūriuko gabalėliais ir skrebučiais.

Skanaus!