Kažkada esu pasakius, kad neįmanoma iškepti keksiukų, kurie būtų neskanūs. Kažkada ne per seniausiai įrodžiau, kad taip nėra. O dar visai visai neseniai patvirtinau darkart. Kas gi vyksta, pagalvojau? Taigi, kai ėmiausi šio recepto, kiek bijojau nesėkmės. Vėl. Bet kaip džiaugiuos, kad pavyko puikiai!!! Keksiukai tiesiog nuostabūs: minkšti, saldūs, sultingi ir tirpstantys burnoje. Atsikandus kąsnelį net širdis apsąla. Niam :)

o keksiukams pasigaminti reikės:
4 kiaušinių
Kiek daugiau nei pusės puoduko cukraus
apie 1,5 puodelio miltų

0,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
pusės puodelio riebios grietinėlės
vanilinio cukraus arba lašelio vanilės esencijos [taip, reikėjo visos vanilės ankšties. Bet aš kaip visada pamirštu nusipirkti..]
~100g sviesto [kambario temperatūros]

Sirupui reikės:
1,5 puodelio cukraus
kiek daugiau nei pusės puodelio vandens
tiek pat likerio [geriausia naudoti “Amaretto”]

Gaminama taip:
Grietinėlė sumaišoma su vanile, pašildoma [nežinau, kam to reikia.. gal kas pasakys? na, jei būčiau gaminus su ankštimi, gal tada būtų aiškiau]. Po to leidžiam atvėsti.
Dubenėly suplakam kiaušinius su cukrumi ir druska. Ten pat dedam su kepimo milteliais persijotus miltus. Išsuktą sviestą. Atvėsusią grietinėlę. Viską gerai išmaišom ir pilam į keksiukų formeles [aš visada naudoju silikoninę formą]. Šaunam į iki 190C įkaitintą orkaitę. Kepam, kol gražiai apskrunda ir iškepa [visada naudoju medinio pagaliuko metodą].

Sirupą gaminsim taip:
Puode užvirsim vandenį su cukrumi. Maišysim, kol ištirps visi kristalai. Va sirupo virti iki šio neišmokau. Nežinau, kada gana virti. Tai, kai ištirpo visas cukrus ir skystis pasidarė skaidrus, virti nustojau. Nukėliau nuo ugnies, kiek atvėsinau. Tada supyliau likerį, išmaišiau. Viskas, te sirupas laukia savo eilės :)

Iškepusius keksiukus kiek atvėsinam. Tada imam medinį iešmelį, krapštuką, ar sumuštinių smeigtuką – darysim skylutes keksiukuose. Daug. Smeigsim iki dugno.

Taigi. Ant skylėtų keksiukų pamažu ir po truputį pilsim pasiruoštą sirupą. Keksiukai jį su mielu noru sugers. Kai sugers, pilsim dar. Man sirupo buvo kokiu 50ml per daug. [nieko, bus skanus užpilas ledams]. Bet ir šiaip tas kiekis, kurį pasigaminau, gąsdino. Atrodė tikrai daug. Bet tik atrodė. Keksiukai buvo ištroškę – gėrė daug :)) o kai viską sugėrė [gal ir pasigėrė netyčia :) ], tapo tinkami valgymui. Todėl ištraukiam keksiukus iš formų ir pateikiam.

Skanaus!