Projektas “52 Skanios Savaitės” visada priverčia pasukti galvą: “o ką gi pagaminti šį kartą?”. Dažnai sprendžiant šią dilemą įtraukiu ne tik draugą, bet ir šeimos narius. O šią savaitę juolab: vis gi grikiai – rimtas galvosūkis. Ir štai gavau pasiūlymą: “taigi kepk pyragą iš grikių , kurį kaime kepa tavo močiutė”. “Kokį dar grikių pyragą?”, pagalvojau.. Ir tik tada supratau, kad mano mėgstamas pyragas, kurį jau tiek laiko kepa močiutė yra iš grikių!! Buvau priblokšta, nes niekaip nebūčiau pagalvojus, kad tame kepinyje yra grikių. Ką gi, pagalvojau, tai yra tai, ko man reikia ir ėmiausi darbo. Pasirodo receptas vadinasi “Dzūkiška grikinė boba”, ir jau yra seniai seniai žinomas. Išsikepiau ir aš tokios bobos. Skonis toks pats kaip močiutės kepto pyrago. Bet vis tiek, kai kitą kartą nuvažiuosiu į kaimą, pasiklausiu, kaip gi yra kepama tikra Dzūkiška boba.

Na, o aš gaminau šitaip:

reikėjo:
250g grikinių miltų [maliau pati, iš grikių kruopų]
50g kvietinių miltų
250g sviesto
5 kiaušinių
200g cukraus
120g riešutų [naudojau lazdyno]
šaukštelio sodos
šaukšto grietinės [sodai nugesinti]

Procesas:
Kiaušinio trynius ištrinam su cukrum. Atskirai išsukam sviestą. Sumaišom viską [tame tarpe ir grikių miltus]. Tuomet beriam smulkintus riešutus, sodą, sumaišytą su grietine, miltus ir iki standžių putų išplaktus baltymus. Viską atsargiai išmaišom. Kepti reikia neaukštoj temperatūroj [apie 160C]. Kepiau apie valandą. Iškepusį kepinį galima aplieti šokoladu, apibarstyti riešutais. Bet man asmeniškai skaniau be nieko, t.y. tokia versija, kokią kepa mano močiutė.

Taigi tiek. Skanaus!

Šaltinis: “Lietuvių valgiai”. Sudarė J.Pauliukonienė.