Pirmąkart su avinžirniais susidūriau gamindama čili troškinį su avinžirniais.. Tada, atvirai kalbant, nelabai mane jie sužavėjo.. Antrąkart bendravimas vyko gaminant besan laddu . Ačiū Julytei . Va šitas jau buvo geriau.
Vakar nusipirkau pakutį avinžirnių. Buvau nusižiūrėjus kelis receptukus su jais. Taigi, viskas buvo taip:

stiklinę avinžirnių reikia užpilti šaltu vandeniu [jo reikia dvigubai daugiau nei yra avinžirnių. Aš, naivuolė, niekada neturėjus nieko bendro su ankštinių kultūrų mirkymų, į stiklinę avinžirnių įpyliau vandens iki viršaus. Jau, manau, nujaučiat, ką radau ryte :)) visur aplinkuj išsimėčiusius avinžirnius, o tie, kurie liko puoduke, buvo baisiausiai prie jo prilipę. Tada supratau, kad ne taip reikėjo daryti ;) iš klaidų mokomės] ir palikti per naktį. Ar šiaip ~8val.

Bandžiau du receptukus:
Avinžirnių rutuliukai su jogurto padažu ir Čanna raita [kepti nuto žirniai, pagardinti jogurtu]

Pirmiau apie pastarąjį. Vis svajojau apie tai, kaip mano virtuvė pagaliau pakvips indiškai patiekalais. Nesu tokių daug ragavus, bet kažkodėl nujaučiau, kad man patiks. Pirmoji pažintis buvo per Besan Laddu. Dabar gi – antroji. Prisipirkau indiškoj virtuvėj mėgiamų prieskonių ir tryniau rankas, kada gi pagaliau ką nors išbandysiu.

Šiandien buvo eilė Čanna raita

Kuriam reikėjo:
1 puoduko nuto žirnių [avinžirnių]
1,5 šaukštelio druskos

4 šaukštelių aliejaus [naudojau žemės riešutų]
1 šaukštelio garam masalos prieskonių
1/4 šaukštelio asafetidos

padažui:
2/3 puodelio jogruto
1,4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

ir gaminau taip:
avinžirnius, kaip minėjau, reikia mirkyt per naktį. Vėliau virti [vandens turi būti ~7,5cm virš avinžirnių] ~10min, nugrėbti susidariusias putas. Išvirusius – nukošti.
Keptuvėj įkaitinti aliejų, pilti prieskonius. Tuomet greit supilti avinžirnius. Kepti maišant ~10min.
Iškepusius aplieti jogurtu, pagardinti pipirais. Valgyti šiltą.

Labai skanu. Šiaip nemėgstu nei žirnių, nei pupelių, bet čia buvo kažkas o h o. Patiko. Sotus, sveikas patiekalas. kurį siūlo [šaltinis: Adiradža dasa “Harė krišna. Vegetariniai valgiai”] pusryčiams, bet man puikiai tiko pavakariams.

Na, o kitas patiekalas – Avinžirnių rutuliukai su jogurto padažu iš knygutės “500 užkandžių” [puiki knyga].

Reikėjo:
1 puoduko avinžirnių, kuriuos, taip pat kaip ir anksčiau aprašytam recepte, reikia mirkyti
1 vidutinio dydžio svogūno [susmulkinti]
1 česnako skiltelės [irgi susmulkinti]
1 šaukštelio maltų kmynų
1 šaukštelio maltų kalendrų
žiupsnio aštrių pipirų, paprastų juodų pipirų
2 šaukštų šviežių smulkintų petražolių [nedėjau. Neturėjau]

padažui:
jogurto, maltų juodų pipirų, mėtų

Gaminam šitaip:
Išmirkytus avinžirnius, svogūną, česnaką, kmynus, kalendras, aštrius pipirus sudėti į virtuvinį komabainą ir suplakti tirštą tyrę. Kas neturi tokio prietaiso – nenusiminkit, aš irgi neturiu ;) todėl visai gerai tai pavyko padaryt su paprastu blenderiu. Aišku, darbo gal ir daugiau, bet visgi pavyko.
Taigi, gautą masę dar pagardinam druskyte, pipiriukais, petražolėm. Darkart išmaišom.

Įsipilam į dubenį šalto vandens. Iš masės formuojam rutuliukus. Rankas vis sušlapinam vandeniu. Man masė labai nelipo prie rankų, bet vis tiek – vanduo nepakenkė. Paruoštus rutuliukus paliekam pusvalandžiui.

Po jo įkaitinam keptuvje aliejų. ~2,5cm. Dedam ten rutuliukus, kepam iš visų pusių, kol gražiai apskrunda.

Padažui susmulkinam mėtas, dedam jas į jogurtą, gardinam pipirais.

Skanumėlis. Šiek tiek aštrus, gardus, sotus patiekalas.

Tai tokia ta avinžirnių diena. Beje, abu receptus gaminau iš pusės kiekio.

Skanaus!