Image

Sveiki, mieli blog’o skaitytojai.
Nuo pirmo rūtuliuko virtuvės įrašo praėjo jau daugiau nei 4 metai. Per juos tokių blog’ų kaip mano atsirado šimtai.
O susisklosčius nepalankioms aplinkybėms, vis mažiau ir mažiau įrašų iš rūtuliuko virtuvės pasiekdavo Jus. Tai tikrai nereiškia, kad rūtuliuko virtuvėje nebeskamba puodai, negaruoja verdamos sriubos ar nekvepia pyragais. Noras gaminti ir dalintis su kitais niekur nedingo :) Tačiau buvo kaip buvo..
Paskutiniu metu vėl sulaukiau palaikymo ir padrąsinimų, todėl džiugiai ir kartu nedrąsiai pranešu, kad GRĮŽTU. Grįžti po ilgo laiko tarpo nelengva. Bet tai padaryti reikia. Jeigu mano įrašai kam nors atneša naudos ir yra lankytojų, kuriems gera čia užsukti – tai – didžiausia paskata ir palaikymas. Malonu, kad šioje erdvėje sudaugybėje skirtingų blog’ų kartais užsukate ir čia :)
Tad tariu AČIŪ neužmiršusiems ir AČIŪ naujai užsukantiems.
Gvildenu idėja, kad blog’ą reikėtų papildyti keliomis dabar aktualiomis rubrikomis: patiekalai, gaminami be orkaitės bei patiekalai, kuriems pagaminti nereikalingi prabangūs ir brangūs produktai.

O dabar rašau Jums – mano brangaus Mamuko gimtadienio proga keptas pyragas. Nesudėtingai paruošiamas ir gardus. Girdėjau siūlomą jam pavadinimą: tirpstantis :) Nes jis tikrai tirpsta burnoje.

Taigi, alternatyva visų mėgiamiems cheese cake’ams. Nenaudosime brangaus kreminio sūrio. Naudosime paprastą varškę.

Iš pradžių noriu padėkoti recepto autorei už receptą.

O dabar apie tai, ko reikės:
Pagrindui:
~250-300 g sausainių. Naudoti paprasti, panašūs į legendinį “Gaidelį”
~120-130 g sviesto
poros šaukštų cukraus
žiupsnio druskos

Varškės masei:
kilogramo varškės (man pasisekė, gavau naminės, tačiau galima naudoti ir tokią ar panašią)
puodelio cukraus + šiek tiek vanilinio cukraus
5 vidutinių arba 4 nemažų kiaušinių
3 šaukštų miltų
100ml riebios grietinėlės
nutarkuotos apelsino ir citrinos žievelės

Gaminimas:
Pagrindo gaminimas:
Sausainius sutrupinam iki smulkių trupinių. Čia man pagelbėjo mylimas brolis – su bulvių grūstuve jis gana greit iš sausainių pagamino trupinius. Trupinius užpilam lydytu sviestu, įdedame cukraus, druskos, išmaišom, masę sukrečiam į kepimo formą, nuimamais šonais (prieš tai juos ištepame sviestu). Išlyginam ir paspaudžiam. Paliekam atvėsti.
Varškės masė:
Pirmiausia reikia pertrinti varškę. Gerai pertrinti varškę. Vėl įdarbinau brolį su bulvių grūstuve, kuris varškę pertrynė labai šauniai. Gera turėti gerą brolį. Ačiū jam :) Turint pertrintą, kreminės konsistencijos varškę, į ją dedame cukrų (ir paprastą, ir vanilinį), pilame grietinėlę ir beriame miltus. Tada mušame kiaušinį, darbuojamės mikseriu – išplakam. Dedam kitą kiaušinį – procesą kartojam. Kai sudėti visi kiaušiniai ir viskas išplakta, nepamirštam pagardinti citrinos ir apelsinų žievelėmis. Išmaišome. Masę pilame ant pagrindo ir kepame. Kepiau ~30min 180C orkaitėje, tada sumažinau iki 150C ir kepiau dar ~valandą. Galbūt tai buvo šiek tiek ir per daug :) kaip matoma nuotraukoje, pyrago viršus apskrudęs. Tačiau tai skoniui nepakenkė. O svečiai klausė, iš ko padarytas pyrago viršus, nes labai gardus :)) Taigi.

Tiek šį kartą, skanaus!

Image

Image

Advertisements